Monday, April 23, 2012

Arahan Pemutihan Pengasuh di Kuarters Kerajaan

yea refer from the above matter
hari Jumaat aritu rumah pengasuh anak aku kene spot chek
oleh BPH.. dalam pukul 5.15ptg
tapi aku balik amik qsha time tu tak terserempak pulak dengan diorang
kalo tak leh tanye tanyekan...

Mmg terkejut la akak pengasuh tu
nagis nagis bagitahu die tak boleh nak mengasuh budak lagi
BPH tak benarkan mengasuh budak (ats dasar menjalankan perniagaan)
dier kater da sayang kat semua
(aku pn nak nagis gak , tapi cover)
ye la mana nak hantarkan.. taska terhad. harapkan pengasuh
da majoriti sini pn dok kuarters, tak kan nak cari pengasuh kat bangi tu.. gilo ape
Sabtu Ahad aku minggu ni mmg stress
Tido pn tak lena pk bende ni tau!

So tunggu la hari Isnin nak tanye pada mana sumber yang patut.
So harini leh tarik nafas lega sikit
sebab berita yang aku terima, BPH kata sedang buat kelulusan untuk membenarkan
mengasuh di kuarters. BPH pn rase benda ni tak relevan...
mmg la... sape la makhluk Allah yang sanggup wat aduan yang menyebabkan
semua ibu yang menghantar anak mengasuh ni tak tido tau! ape punya manusia la, kalo bising ko pegi
pindah beli rumah lain la. beli rumah banglow ader guard kawasan privacy.... paham!

Sekarang ni dok menghitung hari 1 Mei 2012
sebab segala-galanya akan terjawab
samada pengasuh dibenarkan di kuarters atau tidak...
Harap ada berita gembira untuk kami ibu bapa ni

Sekian

27 comments:

mama irfan said...

tau x pa... benda ni buat suma kaum ibu resah ja.... harap2 semua benda ni ditarik balik la... kalu x, make sure kerajan sediakan pusat asuhan secukupnya di putrajaya dulu baru nak halang semua pengasuh umah ni dari mengasuh...ingat banyak sangat ka pusat asuhan kat putrajaya ni??? sedangkan skang ni nak cari pengasuh pon payah ya amat

aimi ibrahim said...

mama ifran
kan kan.. dorang wat arahan yang belum kompom tapi da serbu rumah. tu mmg tak paham.. berapa ramai anak anak kat putrajaya ni, tak mampu taska yang ada nak tampung...harap diorang consider bende ni kan.

yaTy ♥ said...

yang wat aduan tue confirm nk tutup periuk nasi pengasuh kat kuarters.. ape ke busuk bebenor lar hati tue hei..

.:Mama Dhia:. said...

walaupun letak dhia kat taska tp memang tak setuju kalo wat camtu.. ye la, taska terhad, pastu mahal plak (swasta).. lgpun ade pengasuh yg dah asuh dr baby, mesti dah syg kan?? lgpun leh la tambah2 duit surirumah yg tak bekerja kan?? sape la yg ngadu??dengki betull..

Ummi Echah said...

betul mi..mmg gilo BPH tu...akak pun stress gak ni..x tahu la mane nak letak anak2 klu mmg tul x dibenarkan lg..pasni..rase cam nak wat kain rentang jer..mogok depan BPH..sakit hati ..staff diorg xde ke yg antar umah pengasuh...benci tau...harp2 diorg luluskan la mengasuh kat kuaters kesian jugak diorg nak nak tolong suami kan...kita pun jd mangsa gak nnt...

iqhfan said...

rumah pengasuh anak saya pun kena spot chek hari ni, diorang bagi tempoh sampai jumaat ni je...apa kata kita ramai htr email/surat kpd bph trus kpd SUB bph...id fb saya iqhfan_yazi@yahoo.com

aimi ibrahim said...

yaty
dengar cerita pengasuh yg dengki pengasuh lain. wallahualam....

Mama Dhia
mesti da sayang, budak pn terkejut nnt tetiba kat taska ramai yang tak kenai pastu kesian die kene buli ke ape sebab junior..huhuhu

Ummi Echah
tula la, harap harap ader keputusan yang berperikemanusiaan la..

Iqhfan
kalo tak salah tempoh dia sehingga arahan baru keluar pada 1 mei.. cube cek balik ngan pengasuh..info yang sy dapat bph da wat meting dgn penduduk kuarters haritu. dan UMNO putrajaya jugak buat meting pasal ni... saya ader pm inbox yb Tg Adnan tu tapi dgn bph belum lagi..

Sherwieyna Muzzawer said...

salam perkenalan juga..i dah follow u.thanx follow i ye..;D

Sherwieyna Muzzawer said...

anak u comel sangattt..geramm tengok..hehe..;D

aimi ibrahim said...

Sherwieyna Muzzawer
tq.. Daniel awk pn comei betul la.. syok kan jadi mummy!

misi e_pah said...

Bru bca blog u sggh sedessss peningg lorr pkir psal pengsuhhhh nie...pening...pening...my friend and neigbour tq our infrmtn.<3<3<3

aimi ibrahim said...

misi_epah
tah epah, cam tak de sifat kemanusiaan kan orang zaman sekarang ni.. pk nak nama naik jer.. tapi orng bawah terkontang kanting=(

Zana Adieyza said...

x relevan langsung kan.. susah la kalau x dibenarkan jadi pengasuh.. taska lagilah limited..

hope ada berita gembira kan dear..

salam kenal dr zana.. thanks sudi drop komen kat blog zana.. keep in touch!

aimi ibrahim said...

Zana Adieyza

itula, susah ati ibubapa ni nak pk nasib anak=( tq dr zana rajin2 la blog walking yer.

KakNeng said...

Salam,
hari ni search gak tentang masalah ni, terjumpa lak blog u ni...
harap2 BPH beri la kelonggaran pd pengasuh kan.. dengar cuepecs pun dah campur tangan
tersangat susah hati bila memikirkan mana nak hantar anak, kang aku bawa gi opis baru tau..
nyusahkan staff kerajaan bukan nak senangkan...
lagi pun hak kita la nak antar ank rumah pengasuh.. tak gitu..?
sori, sungguh beremosi ari ni..

KakNeng said...

salam,
ari ni resah mencari sumber cerita masalah ni, harap2 bph beri kelonggaran pada pengasuh... dengar2 cuepecs pun dah campur tangan..

nyusahkan staff kerajaan je.. baru rasa nak senang sikit.. (itu pun hjg bulan ni baru dapat)

sungguh susah hati mana nak antar anak.. kang aku bawa anak gi opis baru tau...

yang bph ni pun satu.. bertindak tanpa memikirkan dulu kesannya...
sori, sungguh beremosi ari ni

aimi ibrahim said...

KakNeng
penin kepala kan.. sekali bawak tilam buat bentang anak tido baru tau..hihihi.. motivasi nak keje pn leh turun dengan isu yang macam ni. kalo pasal anak mmg kene emosi lebey.. bagus la kalo cuepacs pn sokong kita, ada lah pembelaan =)

Anonymous said...

kalau betul BPH nk buat undang2 ni pakat ramai2 bawak anak masing2 pegi serbu kaunter BPH pastu cakap kat diorang nak letak kat situ anak kita suruh diorang carik pengasuh yang boleh jaga anak kita sama macam pengasuh yang ada sekarang pastu dengan harga yang sama...dah la putrajaya ni terhad dengan taska atau pusat asuhan kanak2, mahal pulak tu..orang kaya boleh la amik maid kat umah,takpun anto anak kat tempat asuhan kanak2 yang mahal2..nak buat sesuatu tu pk logik sikitla..pk pasal orang lain jugak bukan perut sendiri atau kroni sendiri jek..sori TT tumpang luah perasaan kat sini..hehe

Anonymous said...

nak anto anak kat permata pun ikut gred, KEMAS kene queue panjang, taska kat opis? lagi panjang queue tak tau bile boleh dapat..itu pun BPH tak boleh nk pk ke? orang2 BPH senang kot letak anak kat taska pejabat diorang takpun senang dapat taska sebab diorang yang control sewa bangunan kat putrajaya ni.

aimi ibrahim said...

anta anak kat permata ikut gred ke? cam diskriminasi jer tu.. ermmm dunia.. ha boleh juga bph bukak jabatan asuhan, semua anak yang tak der pengasuh diorang handle... banyak kesan negetif dari positif kalo pengasuh dihentikan di rumah ni

misz sheyla said...

lorh..asal wat macam tu??? dorang sendri pun maklum keadaan taska yg penuh..abes tak kan nak suh bawak anak g opis lak... aiyooo

aimi ibrahim said...

misz sheyla
itu la masalah sekarang. saya pn kalo boleh tak nak hantar anak ke taska. tunggu 4 tahun baru nak hantar ke tadika..

Sue Echan said...

taska mahal + terhad.. hopefully ade berite baik utk semue...

aimi ibrahim said...

Sue Echan
betul betul betul..hihihi

feerairish said...

sgt sakit aty bace isu ni..sy bru anta anak 2mggu dh bph buat mcm ni..dah la taska blum tentu bersih atau tak..sy ni kerani jge cuti kt opis sy dkt 50 org parents mintak cuti kerantina sb ank kne jangkit penyakit HFMD alasan sb anta taska..sy sgt2 risau kalu nk anta kt taska..

feerairish said...

sy sgt skit aty bace isu ni..sy bru 2mggu anta anak tp bph dh kecoh2..kalu anta taska belum tentu jamin kebersihannyer..sy ni kerani jge cuti dkt opis sy hampir 40 parents mintak cuti kerantina sb kne jankitan HFMD..semue kne jangkit dkt taska..sgt risau..

aimi ibrahim said...

feerairish
itu la sebab sy pn pilih pengasuh utk jaga anak.. sebab di situ leh ok berbanding taska yang lagi ramai budak2..kalo boleh umur 4 tahun tu baru nak anta anak masuk tadika