Thursday, May 3, 2012

Masak Gulai Aserung/Asamrong

Pas tengok baby angah kat hospital
kami adik beradik pegi la tunas manja (supermarket kat raub)
cari lauk nak masak
plan nak masak makanan faveret kitorang
'Gulai aserung'
korang penah dengar tak?
kalo belah belah Pahang famous la kot..
tapi mostly ramai yang masih belum tau
ni la rupa aserung dalam botol... bahan utama nak masak gulai aserung

Aku tunjuk sket la cara nak masak dier... ala ala la ye...
mula-mula tumbuk aserung ni dengan kunyit n cili api... lagi banyak minyak keluar lagi bagus bapak aku cakap
pastu terus campak jer hasil tumbuk tadi dalam air.. pastu letak la lauk lain, cam aku wat ni letak ikan keli, sayur kangkung, kentang, daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam n gula
tara! hasil nyer jadi la gulai aserung.

*kredit: tenaga pekerja yang bertungkus lumus memasak, termasuk aku tukang tangkap gambo ye..

Tuk pengetahuan korang, aserung ni makin lama kita simpan dier makan pekat kaler dier tau, kadang tu leh jadi sampai warna coklat. so kami masak ni pakai aserung baru, warna dier kuning-kuning la, kalo yang lama dier akan jadi pekat sket ke warna coklat camtu...

Welcome Nur Damia Maisarah

Mmg kebetulan, habis jer tengok movie The Avengers
abg aku text bagi tau wife dier da selamat delivered baby gurl
Aku pn aper lagi, tak sabo la nak g tengok...
Esok pn public holiday, cuti hari buruh
mmg ngam ngam choi la.....

Balik rumah terus amik qsha kasi mandi,
packing barang, terus caw cin caw balik Raub
seb baik perjalanan 2 jam jer.. kalo 4 jam tunggu sabtu ahad la baru jenguk baby

Meh tengok baby comel ni
so adorable kan

Dengan ayah
ibu Nur Damia Maisarah

Tahniah Angah n Kak Maria
Da jadi ibubapa sekarang
tanggungjawab pn makin banyak
Semoga hidup lebih bahagia dengan kehadiran orang baru ni...
amin...