Wednesday, March 14, 2012

Anak Kurang Selera Makan

1st time bagi qsha makan masa die start umur 6 bulan
mmg berselera dia makan
suka tengok sebab bila suap jer mesti makan
gumbira hati..
tak der problem bab makan masa tu

tapi lately ni selera makan die kurang
sekarang umur da nak mencecah 1 tahun 6 bulan
berat pn tak der berat sangat pn. 9.2kg ajer~~
tapi bmi still ok lagi
bila ajak makan malam dier refuse
dier nak makan sayur ajer
(owh qsha ni penggemar sayur tau nak nak sayur yang ranggup2)

so ibu n ayah agak risau la sebab nasi tu penting jugak
pengasuh bagitahu die makan sendiri kat sana
so da makan sendiri mesti main yang lebey dari
yang lepas masuk dalam mulutkan
tak tau la die cukup kenyang ke tak
owh tapi minum susu banyak!
sebulan tu aku beli 5-6 pek yang 900gram
untuk dier..
tapi mak aku kater qsha montel je
lega la sket ati aku...

Dan baru aku tau satu info pasal ni

selera makan berkait dengan kekurangan beberapa vitamin dan mineral di dalam tubuh (hakikatnya, tubuh tidak dapat membina vitamin sendiri, perlu diambil dari sumber makanan). Vitamin C dan vitamin B9 (atau juga dikenali sebagai vtamin F atau asid folik). Kekurangan asid folik berkait rapat dengan selera makan yang merudum. Kekurangan zinc juga boleh menyebabkan selera makan menurun.

Sumber bagi zink

Sumber bagi Vitamin C

Sumber bagi Vitamin B9

Jadi kene bagi makan makanan yang berasid folik bebanyak baru selera makan naik.
Bersilat jugak nak bagi makan ni.
tak pe tak pe
cabaran sebagai seorang ibu giteww..

Sekian,
tatatititutu

2 comments:

.:Mama Dhia:. said...

salam..
dhia pun skrg pun kurang makan..kadang2 2 suap jer dah..katenyer ' dhia dah tenyang.."

tp alhamdulillah..beratnyer normal..

aimi ibrahim said...

salam,
itu la susah nak pujuk diorang makan kan... kadang2 rase nak marah tapi kesian..hihihi..mungkin susu yang membantu diorang kenyang kot... asal berat n bmi diorang cukup jadilah..
=)