Thursday, May 17, 2012

Buat Kek Coklat

huish lamer tul tak update post
tah kenapa mmg angin malas menaip datang
padahal hari hari bukak blog

Lupakan angin malas menaip
hah! sekarang angin mem 'baked' sudah mari
pantang hari sabtu jer mesti aku nak wat sumthing
Dua minggu lepas selamat buat pavlova
tapi tak der la semegah mane...
malas nak letak gamba sebab tak berapa jadi pn..
muahahahhahahha

Minggu lepas lak buat kek Cekelat....ekekekkekek
success kot aku rase..ehhehehehe
resepi Donna Hay yang chanel 707 tu aku pakai
nah! aku tepek gambar kek tu...
 

Korang nak tak resepi...?
Korang nak ke tak nak ke aku letak jugak!
leh aku sendiri cekedout lain kali..
muhahahhahahahah, gile kuasa sekejap.

Bahan-bahan:

250g mentega
3 biji telur
1 sudu esen vanila
gula (secukp rase je aku letak)
75g tepung
75g serbuk koko
Almond (sesuka hati)

Cara-cara memasak

1. Memula cairkan buter, pastu masukkan serbuk koko n esen vanila kasi pukul sampai sebati
2. dah tu aku masukkan telur satu satu n pukul lagi sampai sebati
3. then baru masukkan tepung pulak sikit sikit ye.. pukul la sampai sebati, agak agak pekat sangat leh tambah air pn tak per. lastly baru korang masukkan almond (eh almond tu korang bakar dulu dalam oven 160darjah 10 minit..atau sampai dier agak agak masaklah)
4. Step yang ditunggu-tunggu letakkan dalam loyang kek tu n bakar la 160 darjah dalam 35 minit. kalo korang cucuk ngan lidi melekat tu die tak masak, korang tambah la masa sampai dia masak.


Super simple kan.
aku ni jenis nak masak tapi aku suke barang barang yang simple je
kalo leceh nak segala macam barang, aku jadi malas pulak....
maybe sebab kekangan masa, kalo aku housewife aku tibai je mana mana...
Sekian.

2 comments:

::Nora Maney:: said...

sedapnye wei..bile nak buat lagi? hantar la umah ai..ngehhhhh :D

aimi ibrahim said...

Nora Maney
Satu hari pasti ko akn merasa... kalo aku wat open house dtg tau!